Egészségügyi megoldások

Egészségügyi megoldások 2018-01-23T07:30:31+00:00

Egészségügyi megoldások - bit-bulls.com
Egészségügyi megoldások - bit-bulls.com

MobiNurse

MobiNurse az alábbi mindennapi, az egészségügyi ellátásban meglévő feladatokra / problémákra nyújt megoldást, vagy enyhíti azokat:

 • minőségbiztosítás, az ellátással kapcsolatos események követhetősége
 • téves betegazonosításból fakadó hibák kiküszöbölése
 • növekvő adminisztrációs terhek, és az általa okozott stressz csökkentése
 • a gyógyszerek, és egyéb, a gyógyellátással kapcsolatos szakmai anyagok fogyásának követése
 • ápolási költségek adott ellátáshoz történő rendelhetősége, átláthatósága
 • csökkenő létszámú ápoló személyzet

MobiNurse úgy ad választ ezekre a kihívásokra, hogy nincs szükség a már meglévő és a napi gyakorlatban használt HIS rendszerek lecserélésére, azokkal együtt tud működni – erre nézve rendelkezésre áll magyarországi referencia[1].

A MobiNurse központi eleme

MobiNurse központi eleme a beteg egyértelmű azonosíthatósága a teljes ellátási folyamatban.

Ez az egyik legalapvetőbb, az egészségügyi ellátásban közismert adottságból fakadó probléma áthidalásán alapul: ez az ellátást támogató informatikai rendszerek, és a betegellátás konkrét fizikai helyszínei között lévő fizikai távolság. Ez sok esetben eliminálható megfelelő személyi eszközökkel, és egy alap infrastruktúra meglétével (Wi-Fi hálózat).

Egészségügyi megoldások - bit-bulls.com
Egészségügyi megoldások - bit-bulls.com

A beteg teljes ellátási folyamatban történő egyértelmű azonosíthatóságának elsődleges hardver kiszolgáló komponense a Zebra (Zebra Technologies, Inc. © www.zebra.com) ún. Smart Badge HC készüléke. A készülék főbb jellemzői:

 • kicsi és könnyű, elfér egy köpenyzsebben, hordható övre csíptetve vagy nyakba akasztva, sok funkciója egy kézzel is működtethető, érintőképernyős kijelzőjével
 • tartalmaz egy olvasót, amely nagy biztonsággal képes egy-, vagy kétdimenziós vonalkód (QR kód) olvasására
 • akkumulátoros táplálású, amely alkalmas egy műszaknyi munkaidő kiszolgálására
 • Wi-Fi hálózaton keresztül képes az intézmény medikai rendszereivel kommunikálni, az eszközt használó személyt beléptetni, az eszközön futó programok segítségével a medikai rendszer funkcióit elérni
 • alkalmas riasztások fogadására, így jól integrálható pl. őrzőberendezések jelzéseit kezelő rendszerekkel
 • képes push-to-talk beszélgetések átvitelére, amellyel az egészségügyi dolgozók egy csoportja egymást hívhatja (ugyanazon az osztályon dolgozó ápolók, beteghordók, takarítók, stb.)
 • fertőtleníthető a szokásos felületfertőtlenítő szerekkel / törlőkendőkkel, ill. bírja a kőburkolatra történő többszöri leejtést, 1.2 m magasságból
 • olcsó
Egészségügyi megoldások - bit-bulls.com

Offline működés

A Wi-Fi jellel nem lefedett helyszíneken, ill. helyiségekben lehetőség van offline adatgyűjtésre – pl. a beteg beazonosítása után a vitális jelek értékeinek bevitelére. Ha a Smart Badge nem érzékeli a Wi-Fi jelet, akkor ezeket az adatokat átmenetileg egy belső, a kikapcsoláskor sem törlődő memóriájában tárolja. Amint a Wi-Fi hálózat ismét elérhető, az adatok automatikusan, a kezelő közreműködése nélkül elküldésre kerülnek a HIS felé.

Ez lehetőséget ad egy korlátozott Wi-Fi hálózat kiépítésével arra, hogy a MobiNurse szolgáltatásainak nagy részét ki lehessen használni. Ebben a kialakításban elegendő, ha a nővérszobában / nővérállásban érhető el a Wi-Fi hálózat (esetleg azoknak az osztályoknak a folyosóján, ahol a MobiNurse használatban van). Ilyenkor a kórtermekben a MobiNurse a fentebb leírt offline üzemmódban működik. Amint a nővér a készülékkel olyan helyre ér, ahol elérhető a Wi-Fi jel, az addig összegyűjtött adatok elküldésre kerülnek a HIS felé.

Használati esetek

MobiNurse további hardver elemeit, és azok együttműködését az ápolási folyamat egyes reprezentatív lépésein keresztül mutatjuk be.

A betegazonosítás másik pillére a HC100 típusú karszalag nyomtató. Főbb tulajdonságai:

 • többféle méretű (újszülöttől a felnőttig) csuklószalag nyomtatására képes, amelyeket steril állapotban egy kazettából húz be; a szalagok sterilek, és hypoallergén anyagból készülnek, víz- és fertőtlenítőszer állók
 • a kazetták a csuklószalagok érintése nélkül cserélhetők
 • a készülék fertőtleníthető a szokásos felületfertőtlenítő szerekkel / törlőkendőkkel

A betegfelvétel során a medikai rendszer generál egy (adatvédelmi okokból a TAJ számtól eltérő) azonosítót a beteg számára, amelyet a HC100 rányomtat a karszalagra, egy-, vagy kétdimenziós vonalkód formájában. Ez az ápolási folyamat teljes időtartama alatt használható a beteg beazonosítására, megfelelő leolvasó eszköz (pl. Smart Badge) segítségével. Mivel a Smart Badge kontrollálja a medikai rendszerhez történő hozzáférést, így csak azok tudják segítségével a beteget beazonosítani a csuklószalagon lévő kód alapján, akiknek erre amúgy is van jogosultságuk.

A Smart Badge-el történő csuklószalag kód leolvasás után lekérdezhető a medikai rendszertől az adott beteggel kapcsolatban, esetleg az adott napszakban esedékes ápolási utasítás, teljes részletességgel. A lekérdezés eredménye – akár több alábontásban – listaszerűen megjeleníthető az eszköz képernyőjén. Az ápoló ugyancsak a Smart Badge segítségével azonnal rögzíteni is tudja az elvégzett tevékenységeket a medikai rendszerben (ezzel együtt automatikusan annak időpontját, és az azt elvégző személyt). Mindez az ápolási tevékenység elvégzésének részeként történik, és nem a műszak végén emlékezetből, gyakorlatilag kiküszöbölve az emberi hiba lehetőségét. Az ápolót nem nyomasztja a továbbiakban a tudat alatt nem teljesen elvégzettnek érzékelt munkavégzés okozta stressz: az ápolási tevékenységgel egyidőben a kapcsolódó adminisztráció is elvégzésre került. Az ápolási tevékenység minden résztvevője (a beteghordótól az orvosig, a betegfelvételtől a műtőig) a betegnek, az ellátás teljes folyamatának ugyanazt a percre pontos állapotát látja. Ez megteremti a medikai rendszeren belül az elektronikus kórlap / lázlap létrehozásának lehetőségét.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a MobiNurse teljes mértékben előkészíti az alkalmazó intézményt a Unit Dose gyógyszerelés bevezetésére. A beteg és az előre csomagolt, egyedi kóddal ellátott gyógyszer egység beazonosításával, és a központi rendszer felé történő már automatikus elküldésével a medikai rendszerben rögzíthető a gyógyszeradag felhasználásának ténye. Ez ugyancsak megteremti annak a lehetőségét, hogy a medikai rendszer ellenőrizhesse, hogy a megfelelő beteg kapja-e a kérdéses gyógyszereket, és hiba esetén erre azonnal figyelmeztethesse a gyógyszerelést végző ápolót.

Ápolása során számtalan esetben kerülhet sor, ill. válhat szükségessé egy beteg beazonosítása. Ez történhet egy eszméletlen beteg esetében egy mellékhelyiségben, vagy egy műtét megkezdése előtt, ill. a napi kezelési folyamat bármely olyan pontján, amikor a kezelés biztonsága és a minőségbiztosítás ezt megköveteli. A Smart Badge-en futó egyszerű kis program elküldi a medikai rendszernek a csuklószalagról leolvasott kódot, megjelenítheti a beteg a HIS-ben nyilvántartott legfontosabb adatait és kritikus betegségeit (cukorbetegség, allergia, gyógyszerérzékenység, stb.)

A gyógyszerek és egyéb gyógyászati anyagok (kötszer, stb.) a ma elterjedten használatos eszközök segítségével az egyes osztályok saját készletének bevételezéséig tarthatók nyilván. Ugyanakkor kidolgoztunk egy teljes, önhordó módszert arra, hogy a Smart Badge felhasználásával hogyan követhető a fogyás egészen az egyes betegekre lebontva, akár a kezelés / kórházi tartózkodás végén tételes és részletes kimutatást biztosítva egy adott kórházi kezelés során felhasznált készletről. Ennek alapja a gyógyszerek és a szakmai anyagok csomagolásán található azonosító kódok leolvasása, azok felhasználása közben. Ez a megoldás egyben késszé teszi a HIS rendszert azokra a 2019-re várható, gyártói oldalon bekövetkező szakmai anyag azonosítási változásokra, amelyek a gyógyszerek esetében már végbementek. (Terjedelmi okokból itt nem ismertetjük a módszert részleteiben.)

A Smart Badge intelligens képességeinek segítségével lehetőség van arra is, hogy a tablettánál kevésbé jól megfogható határú, és az ápolásban kevésbé számszerűsíthető eszközök és segédanyagok fogyását is regisztráljuk. Így egy a képernyőjén megjelenő listából kiválasztható, hogy pl. egy kenőcsből mennyi került felhasználásra (pl. két ujjbegynyi), és ezt már a program számítja át az adott kenőcs esetében, hogy az grammban mennyit jelent, mikor fog a raktárkészletben adminisztrált méretű tubus kifogyni.[2]

A Smart Badge sok egyéb napi / heti adminisztratív jellegű munka elvégzését, ellenőrzés elvégzésének rögzítését megkönnyítheti. Ezek pl. az alábbiak:

 • hűtő ellenőrzése
 • takarítás ellenőrzése
 • szakmai anyag lejárati idő ellenőrzés
 • gyógyszer lejárati idő ellenőrzése
 • minimum készlet ellenőrzése
 • újraélesztő szett ellenőrzése
  • checklist lefuttatása
  • lejárati idő ellenőrzése
  • lejárt, ill. hiányzó tételek pótlása
  • laringoszkóp ellenőrzése


[1] Az egyes HIS rendszerekkel történő teljes mértékű integráció a folyamatban lévő EFOP-2.2.18-17 pályázatok megvalósítási szakaszában fog megtörténni.

[2] Amennyiben ezeknek az adatoknak a rögzítését a HIS, ill. a gyógyszerkezelést / nyilvántartást végző rendszer lehetővé teszi.

Back to the main page